Potrebujete pomoč?

+386 (0)1 5005 194

Brezplačna dostava nad 49,95 €

Dostava v 2-5 dneh

100% varen nakup

Možnost vračila

Jesensko sajenje dreves in grmovnic

 

Ko se vrtovi obarvajo v jesenske barve je primeren čas za sajenje dreves. Zaradi stalno vlažne zemlje, se sadike lepo ukoreninijo. Pri tem jim pomagajte še z uporabo Zelenih kosmičev ali Zelenih kock, ki zemlji dodatno zagotovijo potrebno vlago in zračnost za še boljši razrast koreninskega sistema. Z Zelenimi kosmiči in kockami namreč zrahljate še tako zbita tla.

 

Kakšno drevesno sadiko izbrati

Ko se odločate za jesensko sajenje je pomembno, da kupite ustrezno sadiko. Drevesnice v tem času praviloma prodajajo sadike primerne za jesensko sajenje, a ker je za sajenje tudi jesen širok pojem, je dobro, da tudi sami poznate pravila sajenja. Za jesensko sajenje so primerna:
- drevesa, ki jih dobite v loncih (pred prvim mrazom),
- drevesa z golimi koreninami, ki odvržejo svoje liste (od druge polovice jeseni do prve polovice pomladi),
- prezimna drevesa z golimi koreninami, ki so zimzelena ali listopadna (sredi jeseni),
- drevesa s koreninsko grudo ali balo (v prvi polovici jeseni),
- listopadna drevesa (ob mili klimi tudi pozimi).
Mnoga so seveda primerna tudi za pomladno sajenje, a zaradi oskrbe dreves z vodo ima še vedno prednost jesensko sajenje. Rastline, ki se do pomladi že dobro ukoreninijo, tudi lažje prenesejo pomladno ali poletno sušo.

 

Priprava zemlje
 

Čeprav se morda zdi sajenje ene sadike drevesa v primerjavi s celo gredico rož majhen opravek, je dela s sajenjem precej. Ker je treba izkopati primerno globoko in veliko sadilno jamo, je vrtnarska rekreacija zagotovljena. Še posebej se boste spotili, če imate opravka z glinenimi tlemi. Tla z visoko vsebnostjo gline prepoznate po lepljivosti, ki jo še najhitreje opazite po kepah na čevljih, ki jih z vrta prinesete domov. V takšna tla izkopljite sadilno jamo, ki je enkrat večja od koreninske grude drevesa. Sadilno jamo nato zmanjšajte do potrebne velikosti tako, da jo zapolnite z mešanico komposta, peska in Zelenih kosmičev. Slednjih naj bo 50 %. S tem boste izboljšali pretok vode in preprečili, da bi zastajajoča voda zadušila korenine. V kolikor so vaša tla globoka in mehka za kopanje, pri tem pa ne pretirano peščena, lahko dodajanje komposta spustite. V vsakem primeru pazite, da prst v celoti prekriva kosmiče.

 

   

 

 Več navdiha

 

 

Na lahkih peščenih tleh, pod večjimi drevesi in vsepovsod drugod, kjer bi mlado drevo lahko prizadela suša, dodajte na dno sadilne jame kompost, in po potrebi majhno količino ustreznega mineralnega gnojila. V prst, s katero boste zapolnili sadilno jamo, vmešajte še Zelene kocke v razmerju 1:1. Zelene kocke bodo zagotovile boljše zadrževanje vlage in vam v sušnih obdobjih pomagale z manj dela bolje skrbeti za vaše sadike. Ko boste zemljo zgladili, pazite, da vse kocke prekriva prst.

 

Grmovnice

Grmovnice lahko sadite na vrt ali v posode, ki jih postavite okoli hiše. V primerjavi s prvimi, je pri slednjih večja možnost izsušitve, celo pozimi, saj nimajo stika z okoliško zemljo, kot ga imajo tiste na vrtu, in je zato ohranjanje vlage v zemlji težje. Poleg tega so pogosto prikrajšane tudi za padavine, ker stojijo pod kakšnim nadstreškom. Ob sajenju jim v substrat zato vmešajte Zelene kosmiče (v primeru bolj glinenega substrata) ali Zelene kocke, ki zagotavljajo vlažnost v daljšem časovnem obdobju. Kljub temu je pametno redno preverjati vlažnost substrata, pozimi pa jih premakniti v zavetno lego ob hiši, kjer so temperaturna nihanja manjša.
Pri sajenju grmovnic v vrt se priporoča uporaba Zelenih kosmičev, ki poleg zadrževanja vlage z rahljanjem zemlje pripomorejo tudi k boljšemu jesenskemu ukoreninjenju, rastlina pa bo tako laže preživela pomladansko ali poletno sušo. Poleg tega pa kosmiči ostanejo v zemlji več let in bodo rastlini omogočali zadostno količino vlage in zračnost koreninam za dobro rast skozi vse leto.

  

Copyrights 2021 Furnitura