Potrebujete pomoč?

+386 (0)1 5005 194

Brezplačna dostava nad 49,95 €

Dostava v 2-5 dneh

100% varen nakup

Možnost vračila

Načrtovanje vrta

 

Vrtnarjenje je hobi, ki sprošča in pomirja. Ko spomladi načrtujete vrt, se lahko predate trenutnemu navdihu ali pa se zadeve lotite premišljeno – z načrtom. Maja se sicer že malo mudi in najbolj pridni so že zasadili gredice, a če vam letos čas ni dopuščal začeti hitreje, brez skrbi, še je čas, da ustvarite svoj sanjski vrt. Še vedno lahko pokukate v knjigo in si izrišete tloris, nekaj namigov, na kaj morate biti pri tem pozorni, pa smo vam pripravili tudi mi.
 

1. S kakšnim namenom ustvarjate vrt?

Bi radi vzgojili začimbe in dišavnice, ki bodo popestrile vašo kuho? Bi vzgojili dovolj zelenjave za različne vrste solat ali pa bi radi poskrbeli za oskrbo celotnega jedilnika vaše družine? Si morda želite predvsem cvetja, s katerim boste lahko polepšali svoj dom? Hkrati razmislite tudi, ali bi na svojem vrtu želeli le manjši prostor za kavico ali pa bi se na njem morda radi družili s prijatelji in prirejali piknike. Temu primerno izberite rastline, ki jih boste nasadili v vrt, ter določite njihovo gostoto.

 

2. Koliko prostora imate na voljo?

Če imate na voljo le nekaj okenskih polic, seveda ne boste sadili drevja, še vedno pa lahko na njih gojite solato in paradižnik. Na balkonu vam lahko lepo uspevajo jagode, jajčevci, kumare … V kuhinji pa vam z nekaj sreče lahko zraste cela vrsta začimb in dišavnic. V primeru, da imate na voljo pravi vrt ali večjo teraso, so možnosti pravzaprav neomejene in odločitev, kaj vse bi posadili, zna biti težka, zato je zelo pomembno, da realno ocenite tudi čas, ki ga imate na voljo. Upoštevajte tudi bližino prometnic, kjer boste težko gojili kakovostno zelenjavo.

 

3. Koliko časa ste pripravljeni posvetiti vrtnarjenju?

Sanjariti o angleškem vrtu z urejeno trato, ki jo obkroža čudovito bujno cvetje je eno, uresničiti te sanje in ureditvi posvetiti ure in ure pa nekaj povsem drugega. V primeru, da imate časa malo, lahko posadite manj zahtevne rastline oziroma jih posadite manj - zgolj toliko, kolikor jih boste lahko oskrbovali. Pri tem si lahko pomagate tudi z Urbanscape Zelenimi kockami, ki jih vmešate v prst, ko sadite svoje rastline – tako bodo rastline potrebovale manj zalivanja in nege.

 

4. Razmišljajte celoletno!

Ne glede na to, ali načrtujete cvetlice ali zelenjavo, naj vaš načrt ureditve vrta oziroma zelenega kotička vključuje vse letne čase. Zgodnje sezonske rastline, predvsem zelenjavo, lahko kasneje nadomestite s drugimi, bolj poznimi vrstami in tako kar najbolje izkoristite prostor, ki ga imate na voljo.

 

 

 

 

 Več navdiha

 

5. Ne nazadnje – upoštevajte, kdo se bo na vrtu ali v kotičku zadrževal

Če imate v stanovanju muce, razmislite o težjih posodah – lahko jih obtežite s prodom - ali pa posode dvignite višje na police ter muce navadite, da tja ne smejo. Če sumite, da bi se muce ali kužki lahko sprehajali po vašem zunanjem vrtu, si omislite ograje. Pomislite tudi na otroke – bodeče vrtnice ali rastline z mamljivimi strupenimi plodovi za družine z majhnimi otroki prav gotovo niso primerna izbira.

 

 

Ne preskočite načrta

Ko ste si odgovorili na vsa zgornja vprašanja, se lahko lotite načrta vrta. Izrišite si tloris (tudi seznam polic šteje) in označite, kateri deli so bolj izpostavljeni vetru, kateri soncu in kje je morda večino časa senca. Sprehodite se do knjižnice ali pobrskajte po spletu in ugotovite, koliko prostora potrebujejo rastline, ki bi jih radi zasadili. Posvetite nekaj minut tudi sami rasti oziroma velikosti rastlin ter sestavite visoke in nizke – še posebej, če imate prostora malo.


Če načrtujete cvetlični vrt je najbolje, da si v izrisani tloris vrišete tudi barve načrtovanih cvetlic, po možnosti naj bodo barvne pike v enakem razmerju, kot kasneje pravi cvetovi.


Za načrtovanje si vzemite dovolj časa in povabite k razmisleku tudi tiste, ki bodo vrt delili z vami: partnerja, otroke, starše ...

Če načrtujete večji vrt, vam svetujemo, da v prvem letu potke ostanejo preproste – pokrite z lubjem namesto tlakovanih. Tako jih boste naslednje leto lahko prestavili, če vam prvotne ne bodo več ustrezale.


Sedaj pa veselo na delo!

 

Če mislite, da ob urejanju vrta potrebujete pomoč, pa nikar ne pozabite sodelovati v naši nagradni igri. Morda bo prav vaš vrt uredil nagrajeni vrtnar Tomaž Čufer.
 

Lahko pa Tomaža Čuferja o vaših vrtnih zasaditvah povprašate tudi v živo – to soboto, 16. 5. 2015 dopoldne na naši stojnici pred trgovskim centrom Bauhaus Ljubljana – BTC ter hkrati spoznate in preizkusite tudi izdelke Urbanscape.

  

Copyrights 2021 Furnitura